Luhačovická zabijačka? Budete v dobrých rukou….

S provozovatelem hotelu Kyčerka, špičkovým kuchařem, odborníkem na gastronomii, autorem řady publikací a televizních pořadů orientovaných na regionální gastronomii Miroslavem Horákem, se potkáte na Luhačovické zabijačce v sobotu 16. března od 10 hodin na Luhačovické přehradě.

Bude tam nejen moderovat, ale bude to mít tak říkajíc na povel.

Proč přijít na kulinářský zážitek  Luhačovickou zabijačku?

Proto, abyste viděli tradiční rituál, jak kdysi zabijačka vypadala. Začínala už v létě zvaním hostů. Na takové zabijačce se sešla celá rodina, která na ni jela třeba přes půl republiky. Zabijačka byla zároveň společenskou událostí, protože se tam rodina dozvěděla, kdo se žení, kdo vdává, kdo staví dům nebo křtí dítě, jaký bude vinný rok a kolik se urodilo trnek…

Co nás čeká na Luhačovické zabijačce?

Na pódiu se bude od rána podávat degustační menu. Bude tu soutěž v broušení nožů, v krájení cibule naslepo, v nadívání jitrnic (kdo vyrobí nejdelší). Zase se vrátíme k vavřínovým omáčkám z bobkového listu a k nožičkové omáčce. Bude připraveno „valašské mysli“, tedy pořádné oškvarky 3x4x4cm, ty, co z našich střev vytlačí to nezdravé, čerstvé chleby s oškvarkovou pomazánkou a výborný zabijačkový guláš. Jeden bude zahuštěný jatýrky, druhý škrábaným pařeným mozečkem a třetí švestkami. Samozřejmě nebudou chybět sladkosti – rolády ze šesti vajec, slovácké koláčky, frgály z Valašska. Bude se podávat punč, slivovice do čaje a Luhačovická bylinná.

Bude kromě výborného jídla a pití doprovodný program?

Budeme ukazovat spoustu zvyků. Zahraje nám cimbálová muzika, je připraven zábavný program pro děti. V horní části prostoru bude life kuchyně na speciality a pod námi budou v akci řezníci. Už jsme byli na farmě ve Valašských Kloboukách vybírat prasátka. Ty budou BIO z místní oblasti.

Hlavní partneři