„Nosným tématem jednání hejtmanů s panem ministrem zemědělství bylo také řešení problematiky povodní, řešení sucha, obdělávání luk a mokřad. Řešili jsme i otázky týkající se meliorací. Bavili jsme se o potřebě zadržovat vodu v krajině,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.
„My se dneska snažíme propojit protipovodňovou ochranu s opatřeními, která nám pomáhají se zadržováním vody v krajině a s ochranou před suchem. Více se zaměřujeme na drobné vodní nádrže, na poldry, máme v plánu znovu oživit budování rybníků tak, abychom tu vodu, kterou tady na té střeše Evropy máme, dokázali zadržet,“ poznamenal ministr Jurečka. Hovořilo se i o ochraně půdního fondu. „Nastavili jsme systém ochrany zemědělského půdního fondu, obrany proti erozi vodní i větrné. Jsou nastaveny parametry, větší důraz je kladen na střídání plodin, na větší úrodnost,“ podotkl ministr.
Mezi další témata patřila také budoucnost zemědělského a potravinářského středního školství.
„Podařilo se nám s Evropskou komisí vyjednat výjimku v oblasti speciálního školství na investice do školních statků středních a vysokých zemědělských škol z evropských fondů, což dříve nebylo možné. Dohodli jsme se na vytvoření společného týmu složeného z Asociace krajů a ministerstev zemědělství a školství, abychom dokázali peníze cílit na školská centra s jasnou perspektivou.“ nastínil ministr. „Kraje jsou zřizovateli několika desítek zemědělských škol a myslíme si, že do budoucna musíme jít cestou specializace,“ dodal k tématu předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
O lesním hospodářství hejtmani a ministr hovořili i s generálním ředitelem Lesů ČR Danielem Szoradem. Jako problém vnímají vysoký podíl vývozu kulatiny, což je potřeba změnit. „Chceme se zaměřit na podporu dřevozpracujícího průmyslu, aby z této republiky odcházel produkt s přidanou hodnotou a aby se tak přímo podpořila zaměstnanost,“ řekl ministr Jurečka.
Na luhačovickém jednání se řešila i problematika falšování vína. Tento nešvar může nově Státní zemědělská a potravinářská inspekce postihnout příkazem, aby pančované víno bylo zlikvidováno. Důvodů pro lepší možnost trestat provinění je dostatek. Například v roce 2013 totiž nevyhovělo jakostním parametrům 341 vzorků vín, zdravotní závadnost pak byla porušena u 71 vzorků. Z celkového počtu 1077 kontrolovaných vzorků nevyhovovalo 412 z nich. Potravinářská inspekce v této oblasti každoročně udělí pokuty kolem šesti milionů korun.
Řešila se i situace kolem různých certifikovaných označení regionálních potravin, jako je ve Zlínském kraji například Perla Zlínska. „Chceme podpořit vzájemné propojení značek regionálních a českých potravin a společně tak vytvoříme pozitivní multiplikační efekt,“ poznamenal ministr Jurečka. Šéf Asociace krajů Hašek k tomu dodal: „Chceme, aby regionální potraviny byly jasně identifikovatelné a spotřebitel nebyl maten.“