Město by svoz a ekologickou likvidaci z jednotlivých provozů přitom rádo sjednotilo a řešilo ji komplexně. A to nejen v rámci svého katastru, ale také ve spolupráci s dalšími obcemi a městy Luhačovicka a nejbližšího okolí. „Inicioval jsem proto před časem schůzku na naší radnici, kde jsme o věci jednali s vrcholnými představiteli Uherského Brodu, Slavičína a Pozlovic a také se zástupci některých společností, zabývajících se odpadovým hospodářstvím. Jako lázeňského města s řadou restauračních a hotelových provozů se nás tato problematika týká velmi úzce. Dlouhodobě se snažíme dbát na ekologii, a proto bychom chtěli, aby tu byl nastaven efektivní a přehledný systém likvidace gastroodpadů. Chceme mít jistotu, aby tu byla opravdu pro všechna stravovací zařízení zajištěna likvidace GO povolený způsobem, a vědět kde přesně tyto látky končí a jak se s nimi nakládá,“ poznamenal starosta Luhačovic Marian Ležák.
Prvotní jednání, které se uskutečnilo těsně před prázdninami, mělo podle starosty velmi pozitivní odezvu. „Shodli jsme se na tom, že společný postup je určitě prospěšný. V současnosti se zjišťují jednak možnosti, jak společný systém zavést, a upřesňujeme si také o jaké množství GO se celkově zhruba jedná. Jen za Luhačovice a Pozlovice se jedná podle prvních odhadů ročně o cca 300 tun GO, které jsou vyprodukovány. Ve spolupráci s Odborem životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu ZK chceme porovnat tyto odhady vycházející ze znalosti počtu stravovacích zařízení se skutečně vykázaným množstvím zlikvidovaného odpadu,“ doplnil starosta. Výhody případného zavedení společného svozu odpadu od všech jeho producentů v oblasti by podle něj jistě přinesl pozitiva. „Bylo by to přehledné a snadno kontrolovatelné, jestli je GO likvidován tak, jak nařizuje zákon. V dalších jednáních s kolegy z okolních samospráv proto budeme pokračovat a věřím, že se tato iniciativa Luhačovic podaří úspěšně realizovat,“ nastínil Ležák.