Několik informací o medu
nn
nnRozlišujeme několik druhů medu:
nn
- nn
- nn
Květový – jarní – světlý s vitamíny z rybízu, třešní, švestek, jabloní. Vhodný při nachlazení, chřipkách, jarní únavě, pro dobrý spánek.
nn
- nn
Květový – světle tmavý – z lesních bylin s vitamíny z květů jahodníků, plicníků, lučních květů, lahodný. Používá se pro léčení dýchacích cest, při únavě, při kašli s mlékem a čajem, zklidňující, povzbudivý.
nn
- nn
Smíšený – středně tmavý – z luk i lesních stromů, z akátu, lípy i malolisté, maliníku, ostružiníku, komonice, dobré mysli, šalvěje a kostivalů. Hodnotný vůní i chutí, svou univerzálností pomáhá všem z bohatství přírody darů.
nn
- nn
Lesní – tmavý – ze smrků, jedlí, buků, jasanů a lip (z lípy malolisté světlý). Lahodný, uznávaný i v cizině ceněný jako jeden z nejlepších.
nn
nn
nn
nn
nn
nn
Nejkvalitnější je med zpracovávaný klasicky "za studena". Uchovává se v temnu, ve sklenici asi při 20 °C, na vzdušném místě při nekolísavé teplotě. Ovšem i tak může med ztuhnout, zvláště květové medy kvalitní tuhnou rychle. Obnovit tekutost je možné nahřáním ve vodní lázni do 45 °C. Med má trvanlivost nejméně tři roky a nedoporučuji jej zkapalňovat v mikrovlnné troubě.
nn
nnV prosinci, měsíci Vánoc, si Vám dovoluji nabídnout několik receptů na pečení a přípravu nápojů z medu.
nn
nnPerníčky od perníkářky paní Dvořákové ze Staré Boleslavi
25 dkg moučkového cukru, 4 vejce, 50 g rozehřátého tuku, 65 dkg hladké mouky, ½ lžíce sody, koření (hřebíček, skořice, anýz, fenykl, badyán, zázvor, nové koření), 100 g vlahého medu. V míse promíchejte cukr, vejce, koření, tuk a med. Do směsi dále prosejte 15 dkg mouky a sodu. Dobře promíchejte. Nakonec zapracujte i zbytek prosáté mouky. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a uložte 2- 3 dny v chladu. Těsto vyválejte na 2-3 mm silný plát a můžete vykrajovat. Plechy vymažte olejem a vysypte hladkou moukou. Vykrájené perníčky ukládejte na plech dále od sebe a před pečením je potřete slabou vrstvou vaječného žloutku, který jste před tím rozšlehali s troškou vody. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatova při teplotě 160 ºC.
nn
nnLinecké pečivo s medem
nn50 dkg hladké mouky, 18 dkg másla, 12 dkg tekutého medu, 12 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, citrónová kůra.
nnVše dobře zpracujeme, rozválíme a můžeme vykrajovat různé tvary. Pečeme do bledě žluta a nakonec slepujeme marmeládou.
nn
nnTeplý medový koktejl
V půl litru horkého mléka rozpustíme 6 dkg medu, přidáme 1/20 l koňaku. Směs rozmixujeme a ihned podáváme.
nn
nnVaječný medový likér
Svaříme ¾ l mléka s luskem vanilky. V horkém mléce rozpustíme 40 dkg tekutého medu a postupně vmícháme 6 žloutků a směs šleháme až do vychladnutí. Nakonec vmícháme ¼ l alkoholu (rum, koňak, atd.).
nn
nnJablkový nápoj
Do mixéru dáme šťávu z citrónu, špetku skořice, tři rozkrájená jablka, 2 lžíce medu, postupně přidáváme limonádu (sodovou vodu), nakonec vše dobře promixujeme a podáváme.
nn
nnTyto recepty nechť Vám zpříjemní Vánoce, Silvestra i jiné významné dny a pomohou navodit dobrou náladu a spokojenost v rodinách.
nn