LUHAČOVICE – Sto pětadvacet potravinářských výrobků od třech desítek regionálních producentů se v sobotu v Luhačovicích utkalo o ocenění Perla Zlínska 2006. Ve velké konkurenci nakonec uspělo třicet produktů – od kysaných nápojů až po uzené maso. Ty se od nynějška mohou pyšnit známkou na obalech.
nn
nn"Porota složená ze dvanácti odborníků se rozhodla udělit šest cen v kategorii mléčných výrobků, a po dvanácti v kategorii masných a pekárenských výrobků," uvedl Petr Slovák z Agrární komory Zlínského kraje, která akci letos pořádala poprvé. Smyslem soutěže bylo podpořit a zviditelnit potraviny drobnějších krajských výrobců, kteří si nemohou dovolit vynakládat velké finanční prostředky na reklamu.
nn
nnHodnotitelé potraviny neznámkovali pouze podle chuti, vůně či barvy. "Kromě smyslových vlastností potravin jsme hodnotili například i obal," řekl předseda poroty Jan Hrabě z ústavu potravinového inženýrství zlínské univerzity.
nn
nnDo soutěže se přihlásilo například Řeznictví a uzenářství Ritter Valašské Klobouky. "Výrobky místních potravinářů jsou kvalitní a chutné. Pracujeme podle starých osvědčených způsobů, po domácku," uvedl majitel firmy Zdeněk Ritter. Řeznictví do soutěže o nejkvalitnější výrobek kraje nasadilo svou domácí klobásu, moravské uzené a anglickou slaninu. Značku Perla Zlínska bude moci používat na uzeném.
nn
nnSvé výrobky na soutěži prezentovalo i zlínské pekařství Kolář. "Je to sice teprve první ročník, takže jsme přesně nevěděli, jak to bude vypadat, ale líbí se nám to. Pokud se soutěž ujme, příští rok se přihlásíme zase," svěřil se majitel Petr Kolář. Porotu nejvíce zaujal kmínový chléb této pekárny.
nn
nnV Luhačovicích byly uděleny i tři speciální ceny. Cenu veřejnosti získalo řeznictví Ritter, cenu hejtmana si odnesla Mlékárna Valašské Meziříčí za Bio kysaný nápoj a zvláštní ocenění poroty získal makový frgál z Pekařství Valašské frgály Velké Karlovice.
nn