Luhačovický šéfkuchař: Inspiraci hledám v regionálních surovinách a jejich zapomenutých i osvědčených kombinacích

Foto: Lázně Luhačovice, a.s.
Aleš Úlehla je už téměř rok šéfkuchařem luhačovického hotelu Alexandria. Vaří bezmála 30 let, z toho polovinu ve Švýcarsku, v německém Rustu a londýnském hotelu Marriott. Pár minut před otevřením Francouzské restaurace jsme si stihli popovídat nejen o práci šéfkuchaře.

Co je podle vás nejdůležitější při samotném vaření?

Můj první šéfkuchař ve Švýcarsku říkal, že je to otázka štěstí, a musím říct, že když je člověk v psychické pohodě, vaří se stokrát lépe. Samozřejmě je to i o surovinách, zjednodušeně řečeno, klid, kvalitní suroviny a věnovat čas i péči všem krokům během vaření. Když toto dodržíte, jídlo bude vždy chutnat skvěle.

Co děláte jako první při příchodu do kuchyně?

Ráno zkontroluji snídaně v hotelové restauraci, přijmu zboží, připravím si nože a začínám vařit obědové menu.

Předpokládám, že každý kuchař má své vlastní nože, jak si je vybíráte?

Ano, i u nás má každý kuchař své nože. Nůž musí takzvaně padnout do ruky, to je při výběru to nejdůležitější.

Kde berete inspiraci?

Inspiraci hledám v regionálních surovinách a jejich zapomenutých i osvědčených kombinacích a v přírodě.

Co obnáší příprava jídelního lístku?

Základem při tvorbě nového menu je výběr surovin podle ročního období a aktuální sezóny. Nabídka musí být pestrá, tak, aby si každý vybral to své. Samozřejmě naši nabídku doplňuje každý den polední menu za výhodnou cenu.

Na co byste pozval hosty do Francouzské restaurace?

Pozvěte rodinu ke stolu! Pomalu pečená kachna plněná jablky a pomeranči, červené zelí s brusinkami, bramborový a karlovarský knedlík je skvělou volbou pro rodinné oslavy. Francouzská restaurace je taky nejromantičtější restaurací v Luhačovicích. Flambovaný steak pro dvě osoby nebo flambované palačinky jsou nezapomenutelnou show přímo u vašeho stolu.

Jak je náročné motivovat a zorganizovat práci celého týmu?

Člověk musí jít příkladem a být oporou kolegům v práci a někdy i v osobním životě. Směny v kuchyni jsou dlouhé a nemůžeme k sobě být lhostejní. Pohoda v týmu je jedna z důležitých ingrediencí při vaření. Je to náročné jako kterákoli jiná práce s lidmi.

Máte nějakou kuchařskou radu nebo tip?

Tuk dává chuť, takže použitím kvalitního másla a smetany nikdy nic nezkazíte, rád používám také víno. Vinná kyselost jídlo skvěle osvěží.

Máte nějaký rituál před prací?

Ráno si dám doma v klidu hrnek kávy a krajíc chleba s máslem. Tak to dělám každý den. Když výjimečně rituál nestihnu, tak mi to v průběhu dne chybí.

A na konec typická otázka pro šéfkuchaře, vaříte doma?

Moje žena vzpomíná, jak jsem jí vyvařoval, když jsme se poznali. Teď už doma téměř nevařím…

Hlavní partneři